Mówi się, że budowa masy odbywa się przede wszystkim w kuchni. W stwierdzeniu tym jest wiele prawdy – nawet najbardziej intensywny model treningowi nie przyniesie pożądanych rezultatów, jeśli nie uzupełni się go prawidłową dietą. Tutaj nasuwa się oczywisty dylemat – kiedy postawić na gainery? Wielu początkujących kulturystów, atletów oraz siłaczy nie do końca wie, czy optymalnym rozwiązaniem będą dla nich odżywki, czy lepiej jest skupić się po prostu na bardziej kalorycznych posiłkach.

Dodatkowa masa – komu poleca się gainery?

Odżywki na masę to dość specyficzne preparaty, dlatego należy zadbać o to, aby były one odpowiednio przystosowane do potrzeb naszego organizmu. Jak wiadomo, ludzie posiadają różne typy sylwetki, a także bardzo odmienny metabolizm, przez co ich ciała mają inne reakcje w stosunku do określonych produktów. Skład większości gainerów opiera się na dwóch, podstawowych składnikach – są to węglowodany, które stanowią blisko 2/3 ich składu, reszta to natomiast białka. Jest to dość dobrze zbalansowane połączenie, zapewniające energię do treningu, optymalną dawkę kalorii, a także dobry budulec dla rozwoju mięśni. Niektóre produkty są dodatkowo wzbogacone innymi substancjami, w celu polepszenia smaku lub dostarczenia konkretnych składników odżywczych.

Wymienić można tu:

  • Witaminy i minerały
  • Tłuszcze roślinne
  • Aminokwasy
  • Dodatki smakowe