Wraz z końcem zimy, warto jest oczyścić swój organizm z toksyn, które nagromadziły się w nas zimową porą i przygotować się na wiosnę oraz odchudzanie do letniego stroju kąpielowego. Co zrobić, żeby detoks nie zaszkodził nam, a tylko pomógł?

Czemu służy oczyszczanie organizmu?

Oczyszczanie organizmu, czyli inaczej detoksykacja jest dobrym sposobem na zrzucenie paru kilogramów, ale także dzięki niej pozbędziemy się z organizmu toksyn, które zalegają w nim i sprawiają, że jesteśmy zmęczeni, nasza cera jest sucha, a do tego stale brakuje nam energii. Detoksykacja jest pomocna również w pozbyciu się tego, co nagromadziło się w naszym organizmie przez zimę, kiedy smog jest większy przez wzgląd na sezon grzewczy. Należy jednak pamiętać, że przed oczyszczaniem organizmu powinno skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, żeby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu. Ponadto, detoksykacja jest wskazana głównie w momencie, kiedy nie mamy regularnego rytmu wypróżnień, a nasza dieta nie należy do zdrowych i zbilansowanych.

Jak przygotować się do detoksykacji?

Zanim rozpoczniemy oczyszczanie organizmu, musimy dobrze się przygotować. Jeśli lekarz nie dał nam żadnych przeciwwskazań, możemy przystąpić do przygotowań. Na trzy dni przed zaplanowanym oczyszczaniem organizmu, należy wyeliminować ze swojej diety kilka produktów – czerwone mięso, jaja, biała mąka, mleko, kefir i sery. Powinno się też odstawić kawę i czarną herbatę, alkohol i napoje energetyczne. Jeśli jest się palaczem, chociaż na czas detoksykacji i te kilka dni przed, trzeba powstrzymać się przed paleniem papierosów. Poza wyeliminowaniem wyżej wymienionych produktów, należy wprowadzić stopniowo do diety lekkostrawne posiłki, sałatki i zupy warzywne oraz owocowe koktajle. Należy pić dużo wody, zwłaszcza rano; po przebudzeniu nie zaszkodzi wypić szklanki wody z sokiem z cytryny, co pobudza pracę jelit. W diecie nie może zabraknąć również produktów bogatych w błonnik, które także wspomagają pracę jelit.

Produkty, które są pomocne przy detoksie

Diet wspomagających oczyszczanie organizmu jest całe mnóstwo i jeśli skonsultujemy się z dietetykiem, z pewnością poda nam odpowiednią, ale jest kilka produktów, które dobrze jest wprowadzić na stałe do swojego jadłospisu, nie tylko w trakcie detoksykacji. Są to: zielona herbata, kiszonki, seler, kasza jaglana, nasiona chia, jabłka i figi. Jedzenie ich z pewnością pomoże naszemu organizmowi w walce z toksynami.