Probiotyki zasłużenie cieszą się zaufaniem – to szczepy bakterii niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Możemy się z nimi spotkać zarówno w naturalnych produktach probiotycznych, jak i w formie suplementów. Od tego, jaki szczep bakterii zawiera probiotyk, w dużej mierze zależy jego działanie. Czym są probiotyki, jak działają i które wybrać, aby ich stosowanie było skuteczne?

Probiotyki – czym są i jak działają?

Probiotyki to preparaty lub produkty żywnościowe, zawierające żywe drobnoustroje, które po podaniu w odpowiedniej ilości wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Szczepy bakterii, głównie z rodziny Lactobacillus, bakterie Bifidobacterium czy drożdże Saccharomyces które możemy w nich znaleźć, występują naturalnie w mikroflorze naszych organizmów. Po wprowadzeniu do organizmu kolonizują się w przewodzie pokarmowym, przylegają do nabłonka jelita, chronią jego ścianki, tworzą w obrębie przewodu pokarmowego barierę chroniącą przed bakteriami chorobotwórczymi i gnilnymi. Ponadto probiotyki skutecznie zwalczają bakterie antybiotykooporne – informuje nasz rozmówca z firmy Energy Poland.

Probiotyki są zdolne do produkcji substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, działają przeciwstawnie do działania bakterii chorobotwórczych i są szczególnie zalecane przez lekarzy przy antybiotykoterapii. Wspomagają wchłanianie składników odżywczych i minerałów, przywracają prawidłową perystaltykę jelit i zapobiegają biegunkom, zwiększają odporność (w tym odporność immunologiczną) oraz łagodzą objawy nietolerancji laktozy. Probiotyki u dzieci zmniejszają podatność na rozwój alergii oraz występowanie atopowego zapalenia skóry, obniżają częstotliwość zachorowań na choroby górnych dróg oddechowych i łagodzą objawy astmy. U osób starszych probiotyki skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. U kobiet sprawdzą się w profilaktyce i leczeniu infekcji dróg moczowo-płciowych. Oprócz suplementów, probiotyki możemy znaleźć w fermentowanych produktach mlecznych, jak jogurty, kefiry, maślanka, zsiadłe mleko, kiszonki.

Probiotyki – rodzaje szczepów a dolegliwości

Probiotyki zawierają różne szczepy bakterii, odpowiadające konkretnym dolegliwościom, dlatego przed wyborem probiotyku należy zwrócić uwagę na rodzaje szczepów, jakie zawierają. Każdy z nich ma inne cechy i właściwości probiotyczne bakterii, a jego działanie jest szczepozależne. Ich skomplikowane nazwy mogą sprawiać trudność. Wybierając suplementy czy produkty lecznicze zawierające probiotyki warto sięgać po te, które mają kilka lub więcej różnych szczepów bakterii oraz te o potwierdzonym działaniu. Warto wiedzieć, jakie szczepy są wskazane przy problemach zdrowotnych, z jakimi najczęściej się borykamy, aby zażywany probiotyk był w pełni skuteczny, a zamierzony efekt terapeutyczny osiągnięty.

Najczęściej stosowane szczepy bakterii oraz ich efekt terapeutyczny:

  • Lactobacillus acidophilus – zapobieganie niepożądanym działaniom po antybiotykoterapii i radioterapii, leczenie zaparć, zapobieganie biegunkom, wspomaganie leczenia zespołu jelita drażliwego (IBS),
  • Lactobactillus rhamnosus – zapobieganie biegunkom po zakażeniach rotawirusami oraz ostrym biegunkom bakteryjnym, zwalczanie bakterii odpowiedzialnych za próchnicę zębów, zapobieganie nawrotowym zapaleniom pochwy, wspomaganie leczenia IBS, profilaktyka atopowego zapalenia skóry u dzieci (AZS),
  • Saccharomyces boulardii – leczenie biegunki podróżnych oraz biegunki poantybiotykowej,
  • Lactobacillus casei – stymulacja układu odpornościowego, skrócenie czasu trwania i zmniejszenie częstości ostrych biegunek u dzieci, leczenie i zapobieganie infekcji jelitowych,
  • Bifidobacterium bifidum – leczenie biegunki po zakażeniach rotawirusami, działanie przeciwwrzodowe, przywracanie równowagi mikroflory jelitowej i eliminacja Helicobacter pylori,
  • Lactobacillus casei Shirota – ochrona przed mutagenami pokarmowymi, utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej, leczenie biegunki po zakażeniach rotawirusami, ochrona przed zaburzeniami jelitowymi, hamowanie rozwoju nowotworu jelita grubego oraz wspomaganie leczenia nowotworu pęcherza, obniżanie aktywności enzymów fekalnych.