Uwielbiasz smak kawy? A czy zdajesz sobie sprawy jakie walory smakowe prezentuje prawdziwa włoska kawa?

Jedną z najpopularniejszych używek, bez której miliony osób na całym świecie nie są w stanie normalnie funkcjonować na co dzień, jest kawa. Obecnie do dyspozycji mamy przeróżne jej gatunki i równie wiele metod zaparzania tego naparu. Wiele osób bardzo ceni sobie unikalny smak i zapach kawy włoskiej, która wspaniale sprawdza się do przygotowania mocnego espresso.

Włoska kawa niejedno ma imię

Włoska kawa dawniej była produktem luksusowym, na który pozwolić mogli sobie jedynie nieliczni. Obecnie jest na tyle popularna, że każdy może po nią sięgnąć i rozkoszować się jej wspaniałym smakiem. Kawę włoską przygotowuje się na wiele sposobów, uzyskując odmienne walory smakowe. Wyróżnić można między innymi Caffe, Cappuccino, Caffe macchiato, Caffe americano czy Caffe lungo.

Palarnie ziaren kawy – jak to wygląda w praktyce?

Na rynku dominują kawy palone, chociaż można też dostać te surowe, niepoddane temu procesowi. Te drugie zachowują swoje cenne właściwości prozdrowotne, dlatego warto po nie sięgać zamiennie chociaż od czasu do czasu. Chodzi tutaj o kawę zieloną, która ma dużo delikatniejszy smak i aromat od tej palonej. Włoska kawa cechuje się bogatym brązowym kolorem, zawiera relatywnie niedużo oleju. W zależności od rodzaju czas jej palenia może być inny. Proces ten służy wydobyciu jak największej ilości nut smakowych, musi być ściśle kontrolowany. Ziarna poddane działaniu wysokiej temperatury są następnie pozostawiane do schłodzenia. Często odparowuje się jeszcze z nich niektóre substancje. Następnie są pakowane i mogą trafić do sprzedaży.

Jakie oferuje kawy włoskie sklep?

Jeśli zależy nam na znalezieniu dobrej jakości produktu, to pora zastanowić się nad tym, jakie ma do zaoferowania kawy włoskie sklep w najbliższej okolicy. Najlepiej byłoby kupować je w sprawdzonej palarni kawy, gdzie ziarna są na bieżąco wypalane ze świeżych zbiorów. Mamy wtedy gwarancję tego, że otrzymujemy najwyższej jakości produkt. To co leży miesiącami na sklepowych półkach nijak ma się do niezwykłego smaku i zapachu kawy prosto z palarni. Przeglądając kawy włoskie sklepu, należy zwrócić uwagę na zabarwienie ziaren. Szukać powinno się tych mających głębię koloru, ale nie mogą być zbyt ciemne, co świadczyć będzie o nadmiernym ich wypaleniu. Jeśli chodzi o aromat, to nie powinien być on cierpki, ale przyjemny i delikatny.