Trudno nie zgodzić się z twierdzeniem, że kawa w kawiarni zawsze smakuje lepiej niż ta, zaparzana w domu. Częściowo jest to związane z nastawieniem i tym, że wychodzimy do lokalu. Bardzo często okazuje się jednak, że bariści przyrządzają kawę nieco inaczej, wykorzystując ekspresy do kawy i świeżo paloną kawę. Czy to jednak znaczy, że w domowych warunkach nie da się odtworzyć aromatu, do którego się przyzwyczailiśmy? Nie do końca! Oto kilka rad, jak domowymi metodami otrzymać prawdziwie aromatyczną kawę
Kup kuchenną wagę i porządny młynek
Kawa świeżo palona powinna występować w odpowiednim stężeniu w stosunku do wody. Jeżeli wykorzystamy zbyt mało surowca, napar będzie wodnisty i gorzki. Z kolei zbyt duża ilość ziaren kawy sprawi, że napar będzie zbyt „ciężki” i nie zaparzy się prawidłowo. Ekspresy do kawy niekiedy dysponują własną wagą, ale jeżeli nasz model go nie ma, kupmy w sklepie AGD zwykłą, spożywczą wagę. Bariści radzą stosować od 5 do 7 gram kawy na każde 100 mililitrów wody. Zwracaj także uwagę na rodzaj używanego młynka do kawy. Te wyposażone w wysokiej jakości ostre żarna mielą ziarna równomiernie, pozwalając na wydobycie największej ilości pożądanych aromatów. W miejscu z dużą