Wybór tortu weselnego to spore wyzwanie. Warto więc zainteresować się tematem odpowiednio wcześniej, ponieważ najlepsze cukiernie mają bardzo napięte grafiki. Jest przy tym kilka istotnych kwestii, które koniecznie trzeba mieć na uwadze.

Kiedy zamówić tort na wesele?

Jak podkreślają pracownicy Piekarni Grzybki, przy zamawianiu tortów na wesele ważną rolę odgrywa czas. Złożenie zamówienia na miesiąc przed uroczystością to absolutne minimum, niemniej już kilka miesięcy wcześniej warto odwiedzić różne cukiernie i zapoznać się z ich ofertą. W najlepszych cukierniach torty w sezonie ślubnym trzeba zamawiać nawet z trzymiesięcznym wyprzedzeniem. Na pewno nie wolno zostawiać tego na ostatnią chwilę. Lepiej mieć pewność, że w wyznaczonym terminie tort będzie gotowy.

Smak tortu – na co się zdecydować?

Różnorodność smaków to jedna z zalet wyróżniających torty na zamówienie. Brwinów to przykład miejscowości, gdzie cukiernie mają na tyle bogatą ofertę, że każdy klient znajdzie wariant ciasta odpowiadający indywidualnym preferencjom. Jeśli chodzi o smaki tortów weselnych, to niezmiennie od lat ogromną popularnością cieszą się torty śmietanowe, marcepanowe, czekoladowe oraz owocowe. Tutaj najlepiej postawić na uniwersalność, ponieważ nie wszyscy gustują w bardzo słodkich czy bezowych tortach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby łączyć wymienione powyżej smaki.

Jaka wielkość tortu będzie odpowiednia!

Tort weselny musi być na tyle duży, aby wystarczył dla wszystkich zaproszonych gości – dlatego też składając zamówienie w cukierni, trzeba podać liczbę uczestników przyjęcia weselnego. Poszczególne cukiernie mają różne przeliczniki, niemniej najczęściej obowiązuje zasada, że jedna osoba dostaje jeden kawałek ciasta. Na jednego gościa liczy się przeważnie ok. 8-10 dag tortu, przy czym należy brać poprawkę na dokładki oraz na dekoracje.

Cukiernia, w której zostaje złożone zamówienie na tort, powinna zapewnić dostawę ciasta pod wskazany adres oraz umożliwić klientom degustację ciast.