Celiakia i nietolerancja glutenu są coraz powszechniejszymi chorobami, które dotykają osób w różnym wieku. U chorych u których stwierdzono jedną z tych chorób podstawą leczenia jest dieta bezglutenowa. Dieta powinna być zbilansowana i dostarczać wszystkich składników odżywczych. Komponując ją możesz wybierać z produktów naturalnie bezglutenowych lub pozbawionych glutenu w produkcji.
Szacuje się, że nawet 20% populacji świata to osoby dotknięte alergią bądź całkowitą nietolerancją na gluten. Przyczyn choroby może być wiele. Najczęstszymi są uwarunkowania genetyczne i kwestie środowiskowe. Na rynku dostępne są badania diagnostyczne, nie tylko pozwalające zdiagnozować celiakię – czyli całkowitą nietolerancję glutenu, ale również nowoczesne testy genetyczne. Test genetyczny możesz wykonać samodzielnie w domu – pobierając próbkę komórek znajdujących się na nabłonku policzka. Test genetyczny nie da Ci 100% odpowiedzi na pytanie o nietolerancję czy alergie, ale pozwoli oszacować ryzyko wystąpienia u Ciebie problemów z trawieniem glutenu.