Hodowlany łosoś norweski – skład paszy i jej wpływ na jakość mięsa

Łosoś hodowlany, który jest często dostępny w sklepach w formie świeżej, wędzonej lub mrożonej, pochodzi zazwyczaj z kontrolowanych hodowli. Jednak jakość mięsa tych ryb w dużej mierze zależy od rodzaju paszy, którą są karmione. Łososie hodowlane spożywają paszę zawierającą zmielone odpady rybne, składniki roślinne, takie jak modyfikowana genetycznie soja, a także barwniki nadające mięsu charakterystyczny różowy kolor. W niektórych przypadkach do paszy dodawany jest także tłuszcz z kurczaka. Taka dieta przyspiesza wzrost ryb, ale jednocześnie obniża ich wartości odżywcze.

Obecnie łososie hodowlane zawierają mniej korzystnych kwasów Omega-3 w porównaniu do wcześniejszych lat, a ich mięso jest znacznie bardziej tłuste. To właśnie w tłuszczu gromadzą się dioksyny i pestycydy, które mogą zanieczyszczać mięso, co powoduje, że spoż