Wielkimi krokami zbliża się sezon na owoce. Podczas zakupów warto do koszyka wrzucić świeże morele, ponieważ są nie tylko bardzo smaczne, ale mają wiele ważnych dla organizmu witamin i związków mineralnych. Z tej przyczyny znajdują zastosowanie w kuchni, jak również w kosmetyce.
Do najważniejszych związków zawartych w morelach należy beta-karoten, z którego wątroba produkuje witaminę A niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Beta-karoten jest także silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami oraz promieniowaniem UV. Już 3 morele dziennie pokrywają w pełni zapotrzebowanie na ten składnik.
Te owoce zawierają także inne ważne związki, jak np. żelazo, potas, wapń, fosfor, witaminy B, C, PP oraz błonnik.
Duża ilość żelaza czyni morele idealną przekąską dla wegetarian, którzy nie dostarczają tego minerału organizmowi wraz z mięsem, natomiast wysoka zawartość potasu wpływa pozytywnie na pracę nerek.