Choć homocysteina to nie choroba, termin ten budzi niepokój u wielu osób. Czym jest i czy faktycznie jest taka straszna? I przede wszystkim, jak sobie radzić z jej negatywnymi skutkami? Sprawdźmy.

Zacznijmy od wyjaśnienia, czym jest homocysteina. W wielkim skrócie można powiedzieć, że jest produktem ubocznym powstającym w procesie trawienia białka. Otóż, homocysteina (zwana Hcy) to aminokwas występujący w naszym organizmie. Pojawia się we krwi, gdy spożywamy produkty zawierające białko.

Uważa się, że najwyższy poziom tego aminokwasu występuje u osób spożywających duże ilości białka zwierzęcego, głównie mięsa, a niewielkie ilości owoców i warzyw liściastych. Okazuje się także, że ludzki organizm nie czerpie Hcy wyłącznie z diety, ale także potrafi go samodzielnie syntezować z innego aminokwasu, metioniny. Składniki roślinne, które dostarczają nam kwasu foliowego i witamin z grupy B, umożliwiają usuwanie z naszego organizmu nadmiaru tego aminokwasu.