Gotowania w kuchni nie można wyobrazić sobie bez wielu naczyń. Wśród nich znajdują się również patelnie. Te niezastąpione przyrządy kuchenne pozwalają na przyrządzenie rozmaitych dań śniadaniowych, obiadowych, a także kolacji. Istnieje wiele ich rodzajów, jednakże tym, na którym warto się skupić podczas wyboru, są patelnie stalowe. Sprawdzamy, czym się wyróżniają i do czego mogą być użyte.

Patelnie stalowe – zastosowanie i wykorzystanie w kuchni

Patelnie stalowe nazywane są również patelniami cygańskimi. Sprawdzają się idealnie podczas smażenia i duszenia różnych potraw, takich jak mięso i warzywa. Są również całkowicie przystosowane do mieszania składników metalowymi przyborami, co nie jest wskazane w patelniach teflonowych lub ceramicznych. Dlatego patelnie stalowe są dużo wygodniejsze w zastosowaniu dzięki wytrzymałej i odpornej na uszkodzenia powierzchni.

Warto zwrócić uwagę na to, aby patelnie miały nieprzywierającą powłokę. Pomoże to w sprawnym i bezpiecznym smażeniu bez nieprzyjemnych, kuchennych niespodzianek w postaci spalonej potrawy.

Jak tłumaczy pracownik e-sklepu Porcelana24.pl: „Przy wyborze patelni stalowej warto zwrócić uwagę na to, aby była wykonana z tworzywa, które nie powoduje nagrzewania się rączki, na przykład z bakelitu. To zdecydowanie zwiększy bezpieczeństwo i przyjemność w przygotowywaniu ulubionych potraw”.

Najważniejsze atuty patelni stalowych

Patelnie stalowe są najczęściej produkowane ze stali węglowej. Ich powierzchnia nie posiada dodatkowej powłoki, co zwiększa bezpieczeństwo konsumenckie potraw – zdarta powłoka emituje szkodliwe substancje, których działanie może być niebezpieczne dla zdrowia. Patelnie stalowe są więc w pełni bezpieczne.

Tworzywo, z jakiego są wykonane sprawia, że są całkowicie odporne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo stal zabezpiecza przed korozją, dlatego można zapomnieć o częstym wymienianiu patelni stalowych. Ich atutem, który również warto podkreślić jest wygląd – dzięki błyszczącej stali są eleganckie, a to powoduje uatrakcyjnienie kuchni.

Czyszczenie patelni stalowych również nie jest problematyczne, ponieważ wystarczy użyć ciepłej wody z płynem do mycia naczyń lub bez obaw umieścić w zmywarce. Patelnie stalowe charakteryzują się również uniwersalnością, ponieważ niezależnie od tego, czy posiadamy kuchenkę elektryczną, gazową, czy indukcyjną – możemy na każdej z nich użyć tego typu patelni.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie patelni?

Tak, jak przy wyborze innych naczyń kuchennych, tak również w przypadku patelni stalowych warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Oto najważniejsze z nich:

  • wielkość – w zależności od tego, jakie potrawy przygotowujemy, warto mieć przynajmniej 2 patelnie o różnych wielkościach (średnicach). Zaleca się mieć jedną większą, przeznaczoną do przygotowywania potraw dla większej liczby osób, a drugą mniejszą – na przykład do przyrządzania jajecznicy dla dwóch osób.
  • waga – panuje zasada, że cięższa patelnia jest znacznie solidniejsza. Warto zwrócić na to uwagę, jednakże nie można przesadzić, ponieważ zbyt duża waga patelni znacznie utrudni sprawne gotowanie w kuchni.
  • jakość wykonania – należy wybierać modele sprawdzonych producentów, oferujących naczynia wykonane z wysokiej jakości tworzywa. Zabezpiecza to przed szybkim niszczeniem patelni i zapewnia długotrwałe użytkowanie.
  • rączka – uchwyt patelni powinien być dostosowany, aby nie wyślizgiwał się z ręki i zapewniał wygodne użytkowanie. Ponadto, rączka powinna być wykonana z tworzywa, które się nie nagrzewa – silikonu lub drewna.