Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, zwłaszcza tych, które zmagają się ze zbędnymi kilogramami, a przez to mają niższą samoocenę i brakuje im pewności siebie. Dieta i trening to metoda na chudnięcie, którą zalecają lekarze i dietetycy oraz trenerzy personalni. Jednak nie każdy ma czas i pieniądze na to, by korzystać z osobistego trenera i co rano odbierać spod drzwi indywidualnie dobrany (i kosztowny!) catering dietetyczny. Dieta ketogeniczna udowadnia, że można zdrowo i szybko schudnąć bez katowania się na siłowni i bez inwestowania pieniędzy w drogie posiłki dostarczane przez firmy cateringowe. Wystarczy odrobina dobrych chęci, motywacja i trzymanie się keto zasad, a już po kilku tygodniach można zauważyć fantastyczne efekty. Chcesz dowiedzieć się więcej?
Dieta ketogeniczna – podstawowe założenia
To dieta oparta o spożywanie dużej ilości tłuszczów dobrej jakości, pochodzących z mięsa, nabiału i roślin. Jednocześnie znacznemu ograniczeniu podlega podaż węglowodanów w diecie. Dlaczego? Można śmiało powiedzieć, że dieta ketogeniczna cofa się do korzeni, gdy człowiek nie miał pojęcia o węglowodanach, a jego dieta opierała się na nieprzetworzonej żywności: mięsie, jajach, warzywach i owocach. Pojawienie się węglowodanów w postaci pieczywa, makaronu, ryżu, kaszy, ziemniaków czy coraz bardziej przetworzonej żywności przyczyniło się do powstawania chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, którą dotychczas błędnie przypisywano tłuszczom.
To nadmiar węglowodanów odkładany jest przez wątrobę w postaci tkanki tłuszczowej. Nasz organizm nie potrzebuje takiej ilości węglowodanów, jaką dostarcza się w zwyczajowej diecie czy nawet podczas stosowania diet zalecanych przez lekarzy i dietetyków. Organizm jest w stanie wyprodukować potrzebną ilość glukozy samodzielnie – w procesie glukoneogenezy.
Gdy ograniczymy spożycie węglowodanów – organizm po okresie adaptacji do nowych warunków, osiąga stan ketozy, w którym pobiera energię z tłuszczu zgromadzonego w tkance tłuszczowej i tego, którego dostarczamy w pokarmach. Dzięki ketozie zdrowo i szybko chudniemy, zyskujemy coraz szczuplejszą sylwetkę, a przy tym pojawia się szereg innych cennych korzyści dla organizmu.
Korzyści dla organizmu w ketozie
Poza spadkiem wagi i osiągnięciem wymarzonej sylwetki – dieta ketogeniczna zapewnia również wiele innych, znacznie cenniejszych zmian dla organizmu. Przede wszystkim dzięki obniżeniu poziomu cukru we krwi możliwe jest cofnięcie insulinooporności, a nawet cukrzycy typu 2. Mniejsze spożycie węglowodanów to mniejsze ciśnienie krwi, obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, znacznie lepsza praca serca i mózgu, możliwe wyleczenie niealkoholowego stłuszczenia wątroby, dużo lepsze samopoczucie u osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów, a co więcej – możliwe jest nawet zmniejszenie lub nawet całkowite zniknięcie guzów nowotworowych!
Osoby, które realizują założenia diety ketogenicznej wraz ze stosowaniem postu przerywanego, mają dużo więcej energii, lepiej śpią, ich organizm zyskuje dużo większą odporność, szybciej się regeneruje, zauważalne jest również większe skupienie i brak uczucia zmęczenia nawet po przespanej nocy.
Co można jeść na keto diecie?
Na keto diecie można jeść produkty, które nie zawierają węglowodanów lub zawierają ich naprawdę niewiele. Z produktów dozwolonych można tworzyć naprawdę różnorodne dania, dzięki którym można chudnąć i kształtować swoją sylwetkę, a przy tym znacząco poprawiać stan zdrowia.
Przykładowe klasyczne danie keto diety to chociażby widoczna na fotografii sałatka caprese z mozzarelli, pomidorów, z dodatkiem oliwek i odrobiny oliwy. Kolejna smaczna propozycja to keto pizza na spodzie z mozzarelli i piersi kurczaka – to smaczny zamiennik zwyczajnej pizzy, w której problematyczny jest spód pełen mąki!
Osoby, które lubią boczek będą zadowolone z możliwości jedzenia jajecznicy na boczku. To idealny pomysł na pierwszy posiłek czy smaczną kolację. Komu golonkę? Tak! Na keto diecie można jeść golonkę od czasu do czasu i chudnąć. Brzmi jak coś niemożliwego? Możesz przekonać się osobiście i sprawdzić czy naprawdę można gubić kilogramy jedząc tłusto.
Tłuste ryby, tłuste mięsa, oliwa z oliwek, awokado, smalec, masło, tłusta śmietana, sałaty, kapusty, ogórki, pomidory, cukinia, bakłażan, kiszonki – można z tego przygotować naprawdę wiele zróżnicowanych posiłków. Inspiracje można czerpać m.in. z ebooka „Dieta Keto. Plan posiłków” Joanny Łysak – dietetyka ketogenicznego z wieloletnim doświadczeniem.