Celiakia i nietolerancja glutenu są coraz powszechniejszymi chorobami, które dotykają osób w różnym wieku. U chorych u których stwierdzono jedną z tych chorób podstawą leczenia jest dieta bezglutenowa. Dieta powinna być zbilansowana i dostarczać wszystkich składników odżywczych. Komponując ją możesz wybierać z produktów naturalnie bezglutenowych lub pozbawionych glutenu w produkcji.

Szacuje się, że nawet 20% populacji świata to osoby dotknięte alergią bądź całkowitą nietolerancją na gluten. Przyczyn choroby może być wiele. Najczęstszymi są uwarunkowania genetyczne i kwestie środowiskowe. Na rynku dostępne są badania diagnostyczne, nie tylko pozwalające zdiagnozować celiakię – czyli całkowitą nietolerancję glutenu, ale również nowoczesne testy genetyczne. Test genetyczny możesz wykonać samodzielnie w domu – pobierając próbkę komórek znajdujących się na nabłonku policzka. Test genetyczny nie da Ci 100% odpowiedzi na pytanie o nietolerancję czy alergie, ale pozwoli oszacować ryzyko wystąpienia u Ciebie problemów z trawieniem glutenu.

Objawy nietolerancji są różne. Osoby dotknięte problemami z trawieniem glutenu mogą mieć problemy skórne. Typowym objawem są również biegunki, uczucie przelewania się w brzuchu, ból brzucha, wzdęcia. Jak im zaradzić? Metod jest co najmniej kilka.

Leczenie nietolerancji glutenu

Nietolerancji czy alergii na gluten nie da się wyleczyć w potocznym rozumieniu. Stosowanie leków czy terapii alternatywnych nigdy nie doprowadzi do całkowitego zniesienia objawów i możliwości „bezkarnego” spożywania produktów zawierających gluten – wyrobów piekarniczych, pieczywa, ziaren zbóż, owsianki (owies nie zawiera glutenu ale w toku produkcji może być nim zanieczyszczony), żywności przetworzonej, a nawet tak nieoczywistych produktów jak dania gotowe, większość słodyczy, gotowych sosów, zup, ketchupów itp. Leczenie może przebiegać na trzy sposoby:

  • leczenie farmakologiczne – stosowane jest w początkowych okresach po postawieniu rozpoznania, ma funkcję pomocniczą, znosi objawy i łatwiej pomaga przejść przez pierwsze fazy choroby;
  • dieta – jest absolutną podstawą leczenia i prawidłowego funkcjonowania osób z chorobami związanymi z nietolerancją i alergią na gluten.

dieta bezglutenowa – czyli jaka?

Przede wszystkim zdrowa. Dieta osoby chorej powinna być zbilansowana. Musi zawierać wszystkie składniki odżywcze z głównych grup:

  • węglowodany – są wyzwaniem, ponieważ w większości pochodzą ze zbóż;
  • białka – chude mięso, ryby, warzywa strączkowe nie zawierają glutenu, chyba, że został on dodany w toku produkcji. Wybieraj żywność nieprzetworzoną, samodzielnie przygotowuj posiłki tak by znać ich skład;
  • tłuszcze – wybieraj roślinne, produkty tłuszczowe np. oleje, awokado, morskie ryby, orzechy również naturalnie nie zawierają glutenu, chyba, że w zakładzie produkującym np. orzeszki ziemne, produkty pochodzenia pszenicznego są dodawane jako składnik pomocniczy.

Dieta osoby bezglutenowej powinna zawierać warzywa i owoce, wybieraj węglowodany pozbawione glutenu np. ziarno ryżu, kukurydzę. Pij co najmniej 2 litry wody dziennie, a dietę uzupełniaj chudym nabiałem i mięsem.

W miarę możliwości wybieraj produkty żywieniowe oznaczone jako bezglutenowe. Niektóre rodzaje jedzenia, kojarzone z wysoką zawartością glutenu np. ciastka czy chleby, mają swoje bezglutenowe odpowiedniki. Są one na pewno bezpieczne. Wybierając je możesz mieć pewność, że nie szkodzisz swojemu zdrowiu.