Woda jest niezbędna przede wszystkim dla funkcjonowania człowieka, gdyż umożliwia mu przetrwanie. Jest ona konieczna również w różnych gałęziach przemysłu. Jeśli zdecydujemy się na jej magazynowanie, koniecznie musimy zapewnić jej odpowiednie warunki, gdyż jak wiadomo, woda pitna źle przechowywana nie nadaje się do spożycia. W tym artykule dowiesz się, w czym oraz w jakich warunkach powinniśmy przechowywać wodę pitną, aby była zdatna do użytku.

W czym przechowywać wodę pitną?

Wodę pitną w zależności od miejsca przechowywania można gromadzić w plastikowych zbiornikach możliwych do recyklingu, zbiornikach wykonanych ze szkła boro-krzemianowego, czy zbiornikach ze stali nierdzewnej. Największą popularnością cieszą się jednak zbiorniki na wodę pitną wykonane ze specjalnego polietylenu. Jest to atestowany materiał przystosowany do kontaktu z wodą, który nie wydziela żadnych niebezpiecznych substancji oraz zabezpiecza wodę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Jednym z najczęściej wybieranych produktów są zbiorniki Kingspan na wodę pitną, które występują w kilku podstawowych wariantach, tj. zbiorniki o niskim profilu, zbiorniki bateryjne, wertykalne i horyzontalne. Niski profil zbiornika pozwala na umiejscowienie go w pomieszczeniach o niższej wysokości. Zbiorniki bateryjne szczególne zastosowanie znajdują w pomieszczeniach o niskim stropie. W baterię natomiast można połączyć kilka zbiorników, uzyskując tym samym większą objętość składu. Zbiorniki wertykalne użytkowane są w pozycji pionowej, co pozwala na osiągnięcie większego rozkładu temperatur, a zbiorniki horyzontalne przeznaczone są do gromadzenia wody pitnej w pozycji poziomej.

Jak prawidłowo przechowywać wodę pitną?

Zbyt długie przechowywanie wody pitnej może doprowadzić do jej niezdatności do spożycia, dlatego dobrze jest ją wymieniać najrzadziej co pół roku. Istnieje także kilka metod, aby zapobiec zepsuciu wody. W tym celu można zastosować bezzapachowego, nieaddytywnego chloru, podchlorynu wapniowego, czy jodyny. Używając wody pitnej ze zbiornika, warto ją w miarę możliwości przegotować przed spożyciem. Można także zdezynfekować ją za pomocą tabletki do uzdatniania wody, która skutecznie oczyści ją z bakterii biologicznych.

Ważne, aby dobrze rozplanować miejsce, w którym będzie umiejscowiony zbiornik z wodą nadającą się do spożycia. Woda powinna być gromadzona w miejscu, w którym brak jest dostępu do światła słonecznego. Dobrze, aby panował tam również umiarkowany chłód – podpowiada nam przedstawiciel firmy usługowo-handlowej MiM Mariusz Mańkowski ze Szczecina, która oferuje wysokiej klasy bezpieczne zbiorniki, dedykowane właścicielom zakładów produkcyjnych, gospodarstw rolnych i domowych.

Należy również pamiętać, aby pobierać wodę przy pomocy punktów czerpalnych, np. kraników. To pomoże uniknąć bezpośredniego kontaktu z wodą, a co za tym idzie, nie dopuści do przyspieszenia procesów psucia poprzez drobnoustroje. Można także zaopatrzyć się w elektroniczny system pomiarowy, ukazujący zużycie cieczy lub po prostu ręcznie zaznaczać markerem stopień jej zużycia. Co w sytuacji, gdy woda znajdująca się w zbiorniku nie nadaje się już do spożycia? Wówczas możemy zmienić jej przeznaczenie i użyć do kąpieli, prania, podlewania upraw, ogrodu, mycia podłóg, czy samochodu.