Pieczenie w przełyku, a niekiedy także towarzyszący mu gorzki posmak w ustach to problem, z którym zmaga się wielu z nas. Walka ze zgagą bywa uciążliwa i nie zawsze skuteczna – dlatego warto sięgnąć po sprawdzone sposoby. Jak najszybciej załagodzić jej objawy?

Źródła palącego problemu

Osoby zmagające się ze zgagą powinny przede wszystkim wyeliminować jej główną przyczynę – niewłaściwe nawyki żywieniowe. W związku z tym najlepiej wykluczyć ze swojej diety pewne produkty spożywcze, takie jak czekoladę, cytrusy, cebulę, czosnek, napoje gazowane czy kawę. Nie sprzyja nam także nadmierne spożywanie alkoholu, przetworzonego, tłustego i ostro doprawianego jedzenia oraz palenie papierosów. Uważać musimy także na produkty bogate w cukier – także ten „ukryty”. Innymi przyczynami zgagi mogą być także nadmierne napięcie nerwowe i zmęczenie psychofizyczne, dlatego w miarę możliwości powinniśmy starać się ich unikać. Należy pamiętać, że ta przykra dolegliwość pojawia się głównie w efekcie przejedzenia, często towarzyszy refluksowi, ale niekiedy świadczy także o ryzyku wystąpienia choroby serca lub choroby wieńcowej. Dlatego warto uważnie obserwować reakcje swojego organizmu i mieć na uwadze wszystkie ewentualności.

Jak poradzić sobie ze zgagą?