Żywienie pozajelitowe jest ratunkiem dla wielu osób, które z różnych przyczyn nie są w stanie spożywać posiłków w tradycyjny sposób. Dzięki tej metodzie wielu pacjentów może normalnie funkcjonować mimo powikłań, które najczęściej dotyczą problemów z górną częścią dróg oddechowych, mają zespół jelita grubego lub zaburzenia wchłaniania jelitowego. Ten sposób odżywiania popularny jest także wśród chorych na raka. Organizm otrzymuje w ten sposób niezbędne do życia witaminy i minerały.
Czym jest żywienie pozajelitowe?
Jedzenie pozajelitowe to podanie wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz wody za pomocą kroplówki. Stąd też w terminologii medycznej nazywane jest także dożylnym lub parenteralnym. Ten rodzaj żywienia dostarcza pokarm bezpośrednio do krwiobiegu, wykorzystując do tego żyły pacjenta, z pominięciem przewodu pokarmowego. Dzięki temu zabiegowi możliwe jest dostarczenie wszystkich dawek białka, węglowodanów, tłuszczów i minerałów. Odpowiednie proporcje zazwyczaj wyznacza lekarz prowadzący.