Kawa bezkofeinowa to mielone ziarna kawy, które zostały specjalnie przetworzone w celu zminimalizowania zawartości kofeiny. Taki napój zachowuje większość pozytywnych aspektów stymulatora, do którego człowiek jest przyzwyczajony i pozbywa się wielu jego wad. Nie można osiągnąć całkowitego usunięcia alkaloidu, ale jego stężenie spada 50 -100 razy (do 0,10%). Kawa bezkofeinowa to dobra alternatywa dla tych, dla których pachnący mocny napój jest przeciwwskazany. Ten rodzaj kawy można nabyć w sklepie z kawą w postaci zmielonej do zaparzania, w kapsułkach lub jako produkt rozpuszczalny.
Jak powstaje kawa bezkofeinowa?
Istnieje kilka sposobów na zmniejszenie zawartości kofeiny w ziarnach, ale najczęstszym z nich jest zanurzenie ziaren po ugotowaniu na parze w roztworze ekstrakcyjnym. Proces ten powtarzany jest wielokrotnie, aż zawartość alkaloidów spadnie do normy technologicznej 3% poziomu wyjściowego. W wyniku procedury dekofeinizacji zachowane są wszystkie właściwości smakowe tego aromatycznego napoju i otrzymywany jest gotowy produkt doskona