Choć przez wiele lat olej rzepakowy nie był taki modny, to niejedna osoba pewnie pamięta, jak zachwalały go babcie. Prawdziwą sławę zyskuje od niedawna, kiedy to zarówno wśród kucharzy amatorów i profesjonalistów, jak i w kręgach naukowych, staje się znacznie lepszą i zdrowszą opcją niż oliwa z oliwek lub oleje kokosowe, czy ryżowe. Na tle innych olejów roślinnych wypada zdecydowanie lepiej. Czemu olej rzepakowy jest tak cenny?
Zdrowotne cechy
Olej rzepakowy ma szereg zalet zdrowotnych. Jako źródło wielonienasyconych kwasów omega-6 oraz omega-3 w odpowiedni sposób wpływa na stan zdrowia człowieka. Dzięki nim utrzymywana jest poprawna praca mózgu i oczu, a także utrzymywany jest odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. To zaś ma korzystny wpływ na serce i układ krążenia. Ale to nie wszystko. Zarówno w czasie ciąży jak i poprzez mleko matki, wspomagają rozwój dziecka, które od szóstego miesiąca życia samo może spożywać olej rzepakowy. Dzięki dostarczaniu odpowiednich kwasów zapewniony jest odpowiedni wzrost i rozwój od samego początku. Kolejną cechą oleju rzepakowego są witaminy. Ochrona DNA oraz białek i lipidów to zasługa witaminy E. Natomiast prawidłową krzepliwość krwi, oraz zdrowy budulec kości są utrzymywane dzięki witaminie K. A to tylko najważniejsze ze zdrowotnych cech wynikających z regularnego stosowania oleju rzepakowego. Zgodnie z naukowymi badaniami, zaleca się spożywanie dwóch łyżek oleju rzepakowego dziennie, dzięki czemu zostaną uzupełnione wszelkie niedobory kwasów tłuszczowych. To w połączeniu z dawką odpowiednich witamin, może utrzymywać organizm człowieka w najwyższej kondycji zdrowotnej.
Jaki typ oleju, do jakiej potrawy
Są dwa typy oleju rzepakowego. Rafinowany i tłoczony na zimno. Wielu pewnie się spotkało z tymi terminami, lecz nie każdy wie jaka jest między nimi różnica? Pod kątem walorów zdrowotnych, ilości kwasów i witamin, nie ma praktycznie większej różnicy. Jest to podobne stężenie i skład. Dopiero kiedy padnie pytanie, jaki olej do smażenia będzie odpowiedni, pojawia się znacząca różnica pomiędzy tymi dwoma typami. To olej rafinowany nadaje się idealnie do smażenia oraz pieczenia, gdyż został pozbawiony substancji, które źle znoszą wysoką temperaturę. Natomiast olej rzepakowy tłoczony na zimno świetnie nadaje się do sałatek i dań na zimno, lecz nie powinien być stosowany w wysokich temperaturach.
Skąd ta sława?
Najlepiej wyjaśnia to kampania „Olej rzepakowy skarbem Europy”, którą współfinansuje Unia Europejska. Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju oraz Francuskie Stowarzyszenie Producentów Olejów Roślinnych Terres Univia wspólnie starają się uświadomić konsumentów o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych oleju rzepakowego i znaczeniu profilaktycznym jego stosowania. Chodzi tutaj przede wszystkim o edukacyjne walory, by każdy był świadom wyboru, a nie sugerował się trendami czy modą. Warto wspomnieć o patronach tej akcji, wśród których są takie osoby jak Monika Mrozowska, Andrzej Polan, dr Hanna Stolińska, czy Prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, oraz wielu specjalistów w zakresie dietetyki, gospodarstwa i gastronomii. Według badań olej rzepakowy jest powszechnie niedoceniany, a znajomość jego cech zdrowotnych i kulinarnych jest znikoma lub ogólnikowa. Warto się dowiedzieć więcej na ten temat i wzbogacić swoje życie zarówno od kuchni jak i pod kątem zdrowotnym.