Na temat witaminy C rozpowszechnianych jest wiele nieprawdziwych informacji. Przez ich odpowiednio częste powtarzanie funkcjonują one w świadomości wielu osób jako fakty. Dowiedz się, które z tych informacji to mity, a które z nich możesz uznać za sprawdzone i zgodne z prawdą.

Mit numer 1 – najlepszym źródłem witaminy C jest cytryna

Powszechnie w społeczeństwie utarło się, że najwięcej kwasu askorbinowego (jak często nazywana jest witamina C) znajduje się w owocach cytrusowych. Jest to jednak mit, którego nie należy powielać. Witamina C bowiem rzeczywiście znajduje się w cytrusach, ale nie jest to najlepsze jej źródło. W innych warzywach i owocach znajdziemy jej zdecydowanie więcej. Co ciekawe, kwas askorbinowy w dużo większych ilościach występuje w owocach dzikiej róży, natce pietruszki, a nawet w brukselce. Należy pamiętać również, że witamina C, która znajduje się w wielu owocach i warzywach, nie jest zbyt odporna na działanie na przykład wysokiej, czy też zbyt niskiej temperatury. Gotując bądź zamrażając owoce czy warzywa możemy nieświadomie pozbywać się z owych produktów tej cennej witaminy.

Mit numer 2 – witamina C chroni przed przeziębieniem