Trudno nie zgodzić się z twierdzeniem, że kawa w kawiarni zawsze smakuje lepiej niż ta, zaparzana w domu. Częściowo jest to związane z nastawieniem i tym, że wychodzimy do lokalu. Bardzo często okazuje się jednak, że bariści przyrządzają kawę nieco inaczej, wykorzystując ekspresy do kawy i świeżo paloną kawę. Czy to jednak znaczy, że w domowych warunkach nie da się odtworzyć aromatu, do którego się przyzwyczailiśmy? Nie do końca! Oto kilka rad, jak domowymi metodami otrzymać prawdziwie aromatyczną kawę
Kup kuchenną wagę i porządny młynek
Kawa świeżo palona powinna występować w odpowiednim stężeniu w stosunku do wody. Jeżeli wykorzystamy zbyt mało surowca, napar będzie wodnisty i gorzki. Z kolei zbyt duża ilość ziaren kawy sprawi, że napar będzie zbyt „ciężki” i nie zaparzy się prawidłowo. Ekspresy do kawy niekiedy dysponują własną wagą, ale jeżeli nasz model go nie ma, kupmy w sklepie AGD zwykłą, spożywczą wagę. Bariści radzą stosować od 5 do 7 gram kawy na każde 100 mililitrów wody. Zwracaj także uwagę na rodzaj używanego młynka do kawy. Te wyposażone w wysokiej jakości ostre żarna mielą ziarna równomiernie, pozwalając na wydobycie największej ilości pożądanych aromatów. W miejscu z dużą
Kawa świeżo palona nie lubi wrzątku
Temperatura wody, którą zaparzamy naszą kawę ma bardzo duży wpływ na jej finalny smak. Aby lepiej kontrolować ten proces, warto wyposażyć się chociażby termometr, a najlepiej specjalny czajnik z wyprofilowaną szyjką, czy ekspres do kawy z funkcją regulacji temperatury. Uznaje się, że optymalna temperatura wody powinna wynosić pomiędzy 92 a 96°C.
Wybierz odpowiedni pojemnik do przechowywania kawy
Nawet najlepsze ekspresy do kawy nie wyczarują ze zmielonych ziaren smaku, jeżeli proszek zwietrzał. Dlatego warto zadbać, aby zminimalizować straty aromatu. Pojemnik powinien być wyposażony w strunowe zamknięcie lub wentyl. Wbrew temu, co twierdzą niektórzy specjaliści, nie ma sensu trzymać kawy w lodówce. Chłodzenie ziaren nie wpływa na proces utrwalenia smaku i zapachu.
Jeżeli szukasz wysokiej jakości gatunków kawy, zajrzyj na stronę Cafe Grano. Znajdziesz u nas starannie wyselekcjonowane gatunki ziaren z różnych regionów świata. Zapakowane w starannie dobrane opakowania zapewnią idealne warunki dla kawy bez konieczności wydawania dodatkowych pieniędzy na specjalistyczne opakowania. Sprzedajemy kawę zarówno do ekspresów ciśnieniowych, jak i przelewowych. Spraw, aby Twoja domowa kawa smakowała równie dobrze, jak w prestiżowej kawiarni. Wbrew pozorom to nie jest takie trudne.