Codziennik24

Herbata matcha – źródło zdrowia prosto z Japonii

Still life with Japanese matcha accessories and matcha tea latte in glass

Jesteś miłośnikiem herbaty? Cenisz ją za smak, aromat oraz za sposób, w jaki picie naparów wpływa na twoje ciało i umysł? Na pewno słyszałeś już o zielonej herbacie matcha, być może nawet jej próbowałeś. Z lektury tego tekstu dowiesz się, czym dokładnie jest matcha, jak wygląda jej produkcja i jakie właściwości ma ten wyjątkowy napój z Japonii.

W Polsce systematycznie przybywa zwolenników zielonej herbaty. Właśnie teraz zapanowała u nas moda na jej picie, chociaż dla Japończyków nie jest ona niczym nowym. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni piją ją od tysięcy lat i cenią znacznie wyżej niż herbaty fermentowane. Bez trudu rozpoznają poszczególne gatunki zielonych herbat, a za najzdrowszą uważają matchę.

Matcha – zielona herbata w proszku

W produkcji herbat czarnych i czerwonych liście herbaty poddawane są fermentacji. W procesie wytwarzania herbat zielonych fermentacja jest wykluczona. Świeże liście jak najszybciej po zerwaniu poddaje się parowaniu, co zapobiega utracie wartości odżywczych, przede wszystkim witamin i polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym. Następnym krokiem jest suszenie, które utrwala naturalny aromat i smak herbaty. Wysuszone liście są prażone, co również wpływa na smak naparu, a następnie cięte. W takiej postaci zielona herbata trafia do odbiorców na całym świecie. Wyjątkiem jest matcha, której liście są ścierane na drobny proszek – opowiada ekspert ze sklepu ze zdrową żywnością BATOM.

Matcha jest jedną z odmian zielonej herbaty, ponieważ liście nie są fermentowane. Jednak proces produkcji jest jeszcze bardziej złożony. Na ok. 3 tygodnie przed zbiorem rośliny są zacieniane za pomocą specjalnych mat. Odcięcie dostępu światła słonecznego sprawia, że młode listki nie tracą cennych aminokwasów, odpowiedzialnych za charakterystyczny smak i wyjątkowe właściwości matchy. Zebrane listki poddaje się parowaniu, po czym są wielokrotnie suszone, prażone i wreszcie ścierane w kamiennych żarnach. Przygotowanie herbaty w tradycyjny sposób jest czasochłonne, jednak pozwala uzyskać najwyższej jakości matchę BIO. Taką samą jak herbata parzona przez buddyjskich mnichów w ceremonii Cha-no-yu.

Wyjątkowe właściwości matchy BIO

Buddyjscy mnisi ZEN już w XIII wieku pili matchę, która ułatwiała im wejście w stan czujnego spokoju. To właśnie oni zauważyli, że ta wyjątkowa herbata jednocześnie koi nerwy i wspomaga koncentrację. Takie działanie matcha zawdzięcza wysokiej zawartości L-teaniny, czyli aminokwasu, który kumuluje się w listkach osłoniętych przed słońcem. Spożycie L-teaniny skutkuje wzrostem produkcji serotoniny i dopaminy, neuroprzekaźników odpowiedzialnych za nastrój. Ich działanie jest przydatne nie tylko podczas medytacji; pomaga też łagodzić napięcie nerwowe np. podczas zespołu napięcia przedmiesiączkowego, redukuje stres, wyrównuje ciśnienie krwi.

Na uwagę zasługują też długofalowe skutki picia matchy. Napój nie bez powodu nazywano „eliksirem nieśmiertelnych”. Chociaż żadna herbata nie zapewni ci nieśmiertelności, matcha może wydłużyć życie, a na pewno służy zdrowiu. Dzięki bogactwu witamin, aminokwasów oraz antyoksydantów matcha działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność organizmu, usprawnia metabolizm i obniża poziom cholesterolu we krwi. Wszystko to sprawia, że matchę często zalicza się do tzw. superfoods, a jej picie można traktować jako element profilaktyki nowotworowej.

Exit mobile version