Nutri-Score to prosta w odbiorze etykieta. Dzięki zastosowaniu kolorów i liter, konsument łatwo może dowiedzieć się dzięki niej o wartości odżywczej danego produktu spożywczego. Nutri-Score pomaga oszczędzić czas podczas zakupów, ponieważ sprawia, że odczytywanie i zrozumienie etykietowania dotyczącego wartości odżywczej jest łatwiejsze, dzięki czemu na pierwszy rzut oka można ocenić wartość odżywczą produktów.

Zasada jest prosta dwie pierwsze litery alfabetu na zielonym tle odpowiadają produktom, które mogą być spożywane częściej lub w większej ilości. Literą C oraz kolorem żółtym oznaczono artykuły spożywcze, które powinno się jeść w sposób umiarkowany. Natomiast litery D i E oraz odpowiadające im barwy czerwona i pomarańczowa charakteryzują produkty, które należy spożywać w mniejszej ilości lub rzadziej. Tego typu towary rzadko lub w małej ilości powinny być obecne w naszej diecie, ponieważ zawierają większą ilość składników, które należy na co dzień ograniczać. Jak wygląda to w praktyce?

Produkty mleczne a Nutri-Score

Obecnie, wybierając się do sklepu, wachlarz możliwości wyboru może nas przytłoczyć. Półki pełne produktów mlecznych z kolorowymi etykietami zachęcają nas do zakupów. W jaki sposób mieć pewność, że dokonujesz odpowiedniego wyboru?

Z pomocą przychodzi właśnie Nutri-Score. Jego intuicyjne oznakowanie i łatwa do rozszyfrowania symbolika pomogą w dokonywaniu prawidłowych wyborów żywieniowych. Czasem sama informacja o liczbie kalorii zawartych w naszym ulubionym serku lub jogurcie nie wystarcza – ważna jest ogólna wartość odżywcza produktu, a więc zawartość zarówno składników, które w diecie należy promować, jak i tych, które należy ograniczać. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenie Nutri-Score tak, aby dopasować częstotliwość spożycia i wielkość porcji do swoich potrzeb w celu zapewnienia sobie zbilansowanej diety.

Wartością dodaną produktów mlecznych, jest m.in. białko – składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni ono szereg kluczowych funkcji w naszym ciele, mianowicie1:

  • Przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej

  • Pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej

  • Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości

Wartość odżywcza produktów mlecznych wynika z występujących w nich makro i mikro składników oraz witamin, takich jak: białko, wapń, tłuszcze i węglowodany.

Danio – pyszny i pożywny serek homogenizowany

Serki Danio to nie tylko lubiany, a dla części konsumentów wręcz kultowy smak, ale też produkt o wysokiej jakości. Literą B oznaczone jest 98% serków Danio, dlatego sięgając po jeden z naszych serków homogenizowanych masz pewność, że dokonujesz dobrego wyboru pod kątem wartości odżywczych!

Literą C na żółtym tle oznaczono produkty spożywcze, które powinniśmy jeść w sposób umiarkowany. Do tej grupy zalicza się Danio o smaku czekoladowo-orzechowym w kubku. Sięgnij po ten pożywny, bo bogaty w białko serek w trakcie intensywnego dnia i pozwól jemu stać się elementem zbilansowanej diety.

Jaki jest serek homogenizowany Danio? Przede wszystkim jest bogaty w białko. Przynajmniej 20% swojej wartości energetycznej zawdzięcza proteinom. Sprawia to, że może być wartościowym elementem codziennej diety. Dodatkowym atutem serków Danio jest to, że saszetki z tym pysznym produktem można zabrać ze sobą wszędzie.

Podczas następnych zakupów warto zwrócić uwagę na etykiety Nutri-Score i sięgnąć po Danio. Możesz też zapoznać się z produktami tej marki teraz, wchodząc na danio.com.pl. Pyszny smak tych serków idzie w parze z pożywnością bo są bogate w białko, dlatego będą odpowiednim wyborem podczas zakupów.

1. ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci