15 faktów większość ludzi nie zna o fluorze

1. Fluor jest rakotwórczy

Toksykologiczny program Krajowego Instytutu Raka [NCI] uznał fluor za jednoznaczny czynnik rakotwórczy. [1]

Dalsze badania Wydziału Zdrowia New Jersey teraz potwierdziły 6.9 x wzrost zachorowalności na raka krwi u młodych mężczyzn. [2]

Wcześniejsze badania wykazały 5% wzrost występowania wszelkiego rodzaju nowotworów we fluoryzowanych społecznościach. [3]

„W rzeczywistości fluor wywołuje więcej zgonów z powodu raka, i wywołuje go szybciej niż jakakolwiek inna substancja chemiczna” – oświadczył dr Dean Burk, który w NCI pracował ponad 30  lat.

Badacze podejrzewają związek z rakiem, bo połowa połykanego fluoru gromadzi się w kościach, i fluor pobudza rozrost kostniakomięsaka [osteosarcoma] w końcówkach kości.

2. Większość krajów rozwiniętych nie fluoryzuje swojej wody

Większość rozwiniętych krajów [developed nations] nie fluoryzuje wody. W zachodniej Europie, na przykład, tylko only 3% populacji konsumuje fluorowaną wodę. Tylko 11 krajów świata mają ponad 50% populacji pijącej tę wodę: Australia (80%), Brunei (95%); Chile (70%), Guyana (62%), Hong Kong (100%), Irlandzka Republika (73%), Izrael (70%), Malezja (75%), Nowa Zelandia (62%), Singapur (100%), i USA (64%). W sumie 377.655.000 mln ludzi na świecie pije sztucznie fluorowaną wodę, co stanowi 5% populacji świata.

3. Fluor zwiększa występowanie złamań bioder

Fluorowana woda dwukrotnie zwiększy się liczba złamań bioder u starszych wiekiem kobiet i mężczyzn.[4, 5]

Bardzo niskie poziomy fluoryzacji wody 0.1 ppm dalej powodowało znaczne zwiększenie złamań biodra. (Bordeaux Study JAMA 1994)

4. Fluorowane kraje nie mają mniej próchnicy zębów niż nie fluorowane

Zdaniem WHO nie ma żadnej widocznej różnicy w próchnicy zębów między rozwiniętymi krajami które fluoryzują wodę i tymi które tego nie robią. Spadek występowania próchnicy zębów w Ameryce w ostatnich 60 latach, często przypisywany fluoryzowanej wodzie, tak samo wystąpił we wszystkich krajach rozwiniętych (których większość nie fluoryzuje wody). Czego CDC nigdy nie wymienia to że wskaźniki próchnicy zębów „gwałtownie spadły” we wszystkich krajach zachodnich, niezależnie od tego czy w nich fluoryzowano wodę czy nie. Większość ich tego nie robi, a próchnica zębów spadła w tym samym tempie jak w Ameryce i innych krajach gdzie stosuje się fluoryzację wody.

Nie znaleziono związku między poziomem fluoryzacji wody i próchnicą. [7, 8, 9, 10, 11] Wydaje się być genetycznie zwiększone występowanie próchnicy zębów u Latynosów, Indian, amerykańskich Indian i Azjatów. Próchnica w większości zależy od poziomu wykształcenia i dobrobytu rodziców.  [12]

„Fluoryzacja nie jest już skuteczna” [Fluoridation is no longer effective] twierdzi Hardy Limeback, szef profilaktycznego programu stomatologicznego na University of Toronto, który mówi iż dodawanie środka chemicznego do wody jest „bardziej szkodliwe niż korzystne”.

 


<- FLUOR – wyjątkowo neurotoksyczna substancja chemiczna dodawana do wody pitnej, która zaburza podstawowe funkcjonowanie komórek nerwowych mózgu, wywołując posłuszne, uległe zachowanie i niszczenie IQ.

5. Fluorowana woda wpływa na IQ i rozwój neurobehawioralny dzieci

Mimo że wykazano iż fluor wywołuje neurotoksyczność u zwierząt, bardzo mało publikowane badania pisały o ostrym zatruciu fluorem i neurotoksyczności u dorosłych i dzieci. Opublikowany przez  National Institute of Environmental Health Sciences raport przeprowadzał systematyczny przegląd meta-analiz publikowanych badań o skutkach zwiększonego narażenia na fluor i opóźnionego rozwoju neurobehawioralnego.

[…]

Badania wykazały, że społeczeństwa na terenach o wysokiej zawartości fluoru miały znacząco niższe wyniki IQ niż te, które mieszkały na obszarach o niskim fluorze.

6. Fluor zwiększa bezpłodność

Naukowcy z FDA poinformowali o korelacji między zwiększoną bezpłodnością u kobiet w wieku 10-49 lat i wysokimi poziomami fluoru.

Poinformowali też, że przegląd wszystkich przeprowadzonych dotąd badań na zwierzętach wykazuje niepożądane skutki dla płodności u większości gatunków zwierząt. [6]

7. Fluoryzacja nie jest procesem „naturalnym, a fluor NIE JEST SUBSTANCJĄ ODŻYWCZĄ

Fluor występuje naturalnie na niektórych terenach, prowadząc do wysokich poziomów w niektórych źródłach wody. Zwolennicy fluoryzacji często wykorzystują to dla wsparcia jego bezpieczeństwa, ale substancje występujące „naturalnie” nie są automatycznie bezpieczne (np. arszenik).

Dalej, fluor dodawany do większości źródeł wody nie jest rodzajem występującym naturalnie, a jest to kwas fluorokrzemowy, który wychwytują urządzenia do kontroli zanieczyszczenia powietrza w przemyśle nawozów fosforowych. Jak poinformował FAN:

„Ten wykryty kwas fluorowy jest najbardziej zanieczyszczonym środkiem chemicznym dodawanym do wody, i może wywołać dodatkowe ryzyko do tego prezentowanego przez naturalny fluor. Ryzyko to obejmuje potencjalne ryzyko raka spowodowane podwyższoną zawartością arsenu w kwasie oraz możliwe zagrożenie neurotoksyczne ze względu na to, że kwas – w pewnych warunkach – zwiększa erozję starych rur z ołowiu.

Określenie „suplement fluorkowy” jest mylące, ponieważ sugeruje, że produkt jest suplementem diety, takim jak wapń i inne składniki odżywcze. Fluor jednak nie jest składnikiem odżywczym. Odżywka jest czymś, na co organizm ma fizjologiczne zapotrzebowanie – nie jest opcjonalny, a go potrzebujemy.

Określenie „suplement fluorkowy” jest też mylące, bo większość suplementów diety można nabyć bez recepty, a suplementy fluoru dostępne są tylko na receptę od lekarza czy dentysty.

8. Fluor nasila fluorozę 

Fluoroza to uszkodzenie szkliwa zęba poprzez zbyt duże spożywanie fluoru w pierwszych 8 latach życia. Nieprzezroczyste białe plamy i brązowe, brzydkie zęby są spowodowane przez fluor. Fluoroza dotyka obecnie 1 na 5 lub więcej dzieci w tym kraju, choć rzadko występuje w Kalifornii.

Kalifornia jest najmniej fluorowanym stanem, mniej niż 16% populacji pije sztucznie fluorowaną wodę.

Powszechne przyczyny fluorozy to: fluorowana woda pitna (zwłaszcza w niemowlęctwie), spożywanie pasty do zębów z fluorem, stosowanie tabletek z fluorem, i konsumpcja przetworzonej żywności z udziałem fluorowanej wody.

9. Fluor zwapnia gruczoły szyszynki

Brytyjski badacz odkrył, że komórki gruczołów szyszynki (zawierające zwapnione depozyty gromadzące fluor) były tak samo wrażliwe na wywołaną przez fluor toksyczność jak komórki tworzące zęby. Ale odwrotnie do zębów, szyszynki nie da się zobaczyć gołym okiem.

Napisał: „Bezpieczeństwo stosowania fluorków ostatecznie opiera się na założeniu, że rozwijający się narząd szkliwa jest najbardziej wrażliwy na toksyczne działanie fluorków. Wyniki tego badania sugerują, że – pinealocyty mogą być podatne na fluor tak jak rozwijający się narząd szkliwa”. Szyszynka kontroluje twój wewnętrzny zegar, zapewnia dobry sen, działa z gruczołami nadnercza w celu radzenia sobie ze stresem, zaopatruje i pielęgnuje grasicę i komunikuje się  przez 24 godziny na dobę z resztą systemu hormonalnego o tym jak się mają sprawy.

 

<- Fluor – cichy zabójca

Żądaj bezpiecznej wody, żądaj prawdy

Fakt:

– Fluor jest produktem odpadowym w przemyśle nawozów i aluminium

– Fluor jest podstawowym składnikiem gazu nerwowego Sarin i PROZAC

– Stosowany w nazistowskich obozach do wywoływania uległości, posłuszeństwa i obniżania IQ

– Jest używany jako środek owadobójczy.

Wiąże się z:

– Problemami z tarczycą

– Niskim IQ

– Uszkodzeniem mózgu u dzieci

– Różnymi rodzajami raka

– Uszkodzeniami neurologicznymi.

10. Fluor NIE JEST APROBOWANY PRZEZ FDA 

FDA dawno uznała, że fluor nie jest potrzebny dla zdrowia ani rozwoju człowieka. Kiedy jest używany w profilaktyce FDA uważa go za lek.

  • FDA nigdy nie aprobowała suplementu fluoru za bezpieczny i skuteczny.
  • FDA odrzuciła 2 suplementy fluoru (Enziflur & fluor prenatalny).
  • FDA przekazała fałszywą informację w Kongresie w 2000, że „nigdy nie odrzuciła” suplementu fluoru.

11. Fluor jest bardzo toksyczny, a dodaje się go do wody pitnej

Fluor dodaje się do wody pitnej w celu profilaktycznym (próchnica zębów), i jako taki, według FDA, jest lekiem. Choć zwolennicy uważają, że nie różni się to od dodawania do mleka wit. D, to fluor nie jest istotną substancją odżywczą. Wiele europejskich krajów odrzuciło fluor dlatego, że dostarczanie leku przez wodę może być niewłaściwe. Fluoryzacja wody jest formą masowego leczenia odmawiającego prawo do świadomej zgody.

International Academy of Oral Medicine and Toxicology fluor sklasyfikowała jako nieaprobowany lek stomatologiczny z powodu jego wysokiej toksyczności.

12. Większość ludzi jest niezwykle narażona na fluor z powodu środka chwastobójczego kriolitu znajdującego się w amerykańskich produktach winogronowych, szczególnie białych

Wiele soków owocowych nie wymienia „soku winogronowego” jako składnika wypełniającego. W ten sposób stosowanie kriolitu (zawiera fluorek sodu i aluminium) skaża wiele soków owocowych fluorem.

Na stosowanie kriolitu zezwala się jako dodatek do następujących produktów: morele, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, cytrusy, bakłażan, jarmuż, kiwi, kalarepa, sałata, melon, nektarynka, brzoskwinia, papryka, śliwki, dynia, pomidory i wiele owoców jagodowych.

Kluczem do uniknięcia narażenia na fluor w kriolicie jest kupowanie nieorganicznych pro-duktów winogronowych, zwłaszcza napojów z białych winogron.

13. USDA Organic zezwoliła na skażenie fluorem produktów organicznych

Fluor to trwała i nierozkładająca się trucizna gromadząca się w ziemi, roślinach uprawnych i dzikich i w ludziach. Wielu organicznych rolników nie wie, że ta bardzo toksyczna substancja dostała pozwolenie na stosowanie w programie Krajowych Standardów Organicznych (NOS) bo jej obecność jest ukryta.  Zezwala się na nią w postaci fluorku sodu (w środkach owadobójczych) w NOS. […]

14. Fluor wiąże się z głównymi powodami zgonów

Zależnie od kraju, choroby sercowo-naczyniowe są zwykle przyczyną nr 1 lub 2. Badanie opublikowane w Nuclear Medicine Communications Journal wykazało, że zwiększone spożycie fluoru w tętnicach może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem tych chorób.

15. W większości sprzedawanych są toksyczne poziomy fluoru

Picie mieszanek herbaty dostępnych w sklepach spożywczych może zwiększyć spożycie fluoru do poziomów toksycznych, i sprawia iż zwiększa się ryzyko chorób kostnych i zębów, odkryto na University of Derby. Wyniki badań opublikowano w Food Research International.

Tłum. Ola Gordon

Źródło: http://www.thehealthyarchive.info/2014/03/15-facts-most-people-dont-know-about.html

15 Facts Most People Don’t Know About Fluoride

za wolna-polska.pl

15 faktów większość ludzi nie zna o fluorze
Oceń artykuł
Udostępnij

Napisz co myślisz